Marieke goes Asia!

Van beestenboel tot oorlogsmonument

Home sweet home... in Bangkok! Alhoewel ik de laatste keer zonder spijt weg ging uit Bangkok was ik nu blij dat ik terug was. Hier ben ik op bekend terein, hoef ik niet te zoeken naar een fijn hostel en weet ik precies waar het lekkere eten is. Ik had 2 dagen uitgetrokken om eens flink te shoppen, want een aantal kleren die ik bij me had waren wel aan vervanging toe (bijvoorbeeld een broek met gaten er in geknaagd...).

Na 2 dagen shoppen en massages was ik wel weer toe aan wat cultuur dus nam ik de trein naar Ayutthaya, de oude hoofdstad van Thailand. Toen ik de ticketverkoper om een kaartje naar Ayutthaya vroeg en hij mij de prijs vertelde, stond ik even met mijn mond vol tanden. Voorzichtig haalde ik een briefje uit portomonnee en keek hem twijfelend aan. Had ik het nou echt goed verstaan? Maar de man begon enthousiast te knikken dus ik overhandigde hem het briefje en kreeg mijn wisselgeld. Ik net omgerekend 30 eurocent betaald voor een 2 uur durende treinreis!

De trein was een hele ervaring op zich, want om de minuut komen daar verkopers door de gangpaden die luid schreeuwend (of soms zelfs zingend!) hun verkoopwaar aanprijzen. Alles was te koop, van complete maaltijden tot loterij kraskaarten. En als de Thai hun bakje/bekertje leeg hadden gooide ze het gewoon uit het raam. Dat dan weer wel.

In Ayutthaya heb ik heel veel oude ruines van tempels bekeken, heel indrukwekkend! Na een dagje rondfietsen in de hitte werden we door de broer van de eigenaar van het hostel uitgenodigd om mee te gaan naar een bar, waar we ons kapot gelachen hebben om een verschrikkelijk dronken Thai die Frans probeerde te praten en waar de Thaise wiskey maar bleef komen...

Vanuit Ayutthaya ben ik nog samen met Florence uit Frankrijk een dagje met de trein naar Lopburi gegaan, een stadje dat overgenomen is door apen. Ze zitten daar werkelijk overal! We waren nog getuige van een aap die diefstal pleegde en er met de sleutel van een scooter vandoor ging. Met veel moeite lokte te eigenaar van de scooter de aap terug en kon hij de sleutel ruilen voor wat eten...
Zelf hebben we ook aapjes gevoerd die bij een tempel leven. Het begon slecht, omdat een van de apen er gelijk met mijn hele zakje voer vandoor ging, de slimmerik ;) Gelukkig had Florence haar zakje nog en kon ze een paar geweldige foto's maken terwijl ik de aapjes voerde! Op de foto's is te zien dat de aapjes steeds brutaler worden en mij als klimrek gaan gebruiken...

Daarna ging de reis door naar Kanchanaburi, per lokale bus, want ik was de enige tourist die die kant uit wilde dus de touristen mini-vans reden niet. Eerst moest ik op zoek naar de gele bus, en toen ik die gevonden had moest ik na een paar uur overstappen op de oranje bus. De Thai waren allemaal erg vriendelijk en dirigeerden mij de juiste richting uit, waardoor ik zonder al te veel moeite op mijn bestemming aankwam!

In Kanchanaburi ben ik naar een enorme waterval geweest (7 etages) waar je in kon zwemmen en waar ook kleine visjes in zaten die graag een beetje aan je benen wilde knabbelen. Er was ons van te voren verteld dat dit absoluut geen kwaad kon, maar echt een prettig gevoel was het niet! Ook de apen waren weer alom vertegenwoordigd bij de waterval en kregen het voor elkaar om zakjes chips te jatten van de touristen ;)

Na de waterval ging het tourtje dat ik geboekt had verder naar de Death Railway. Dat is de spoorlijn van Thailand naar Birma die door de Japanners is aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar die gebouwd is door krijgsgevangenen (ook veel Nederlanders) in gruwelijke omstandigheden. De tijd die de Japanners hadden uitgetrokken voor het aanleggen was veel te kort, waardoor de krijgsgevangen shifts van 18 uur maakten, weinig te eten kregen en voortdurend geslagen werden. Door de slechte conditie waarin ze verkeerde waren ze heel vatbaar voor tropische ziektes zoals malaria en denque. Het was wel even slikken om in een grot te staan langs die spoorlijn die als 'ziekenhuis' gebruikt werd, wat er eigenlijk op neer kwam dat alle uitgehongerde en zieke krijgsgevangenen hier werden neergelegd om dood te gaan.

Ik ben nu dus weer even flink op mijn plaats gezet en heel dankbaar dat ik gezond ben en mag rondreizen door dit geweldige land! De volgende stop is het zuiden van Thailand waar prachtige eilanden en veel feestjes te vinden zijn.

Liefs,

Marieke

Foto's op http://picasaweb.google.com/100412477991644398919/AyuthayaEnKanchanaburi#

Benji

Hey Marieke,

leuk leuk leuk! Als ex-Archeoloog in wording vond ik die ruïnes wel erg gaaf om te zien:D!
Die aapjes waren ook erg schattig zeg. Dat brutale doet mij herinneren aan een vakantie in Tanzania, 5 jaar geleden, daar waren ze in de Ngorongoro-krater ook in de jeep gesprongen tijdens een plas-pauze, haha.
Die watervallen zijn echt zooo mooi, wat cool dat jij daarin hebt rondgezwommen!

Party er maar lekker op los in het zuiden, dat kan nooit kwaad;)

Liefs, Benji

PS: Ik hoorde iets over een mogelijk eerdere terugkomst?