Ankor Wat?
Cambodia IS Ankor Wat. Deze eeuwenoude tempel is zelfs op de vlag van Cambodia aanwezig, en ook in het dagelijks leven kom je hem overal tegen (Ankor beer, Ankor hotel, Ankor t-shirt, Ankor shampoo...). Voordat ik dit onofficiele achste wereldwonder kon gaan bekijken ging de reis eerst naar de hoofdstad van Cambodia - Phnom Penh.
Phnom Penh was een hele rare belevenis. Er is daar niet echt een backpackersfeer, maar alle restaurants en hotels zijn meer gericht op de wat rijkere touristen. De prijzen liggen dus overal wat hoger dan in de rest van het land (nogsteeds goedkoop vergeleken met Nederland) maar daar krijg je wel heel veel service voor terug. Terwijl ik mij dus een beetje als een koning in Frankrijk liet bedienen, was er in deze stad (en de rest van Cambodia) een aantal decennia geleden het verschrikkelijke bewind van de communistische Pol Pot, die 3 jaar tijd meer dan een miljoen mensen heeft laten vermoorden. De cambodiaanse bevolking krabbelt nu met flair weer overeind en kan weer lachen, maar de herinneringen aan deze tijd zullen altijd blijven.
Zo heb ik de s21 gevangenis bezocht, die in een oude middelbare school gevestigd was. Gevangenis is een beetje een eufemisme hier, want iedereen die hier binnenkwam (voor allerlei verzonnen redenen) werd een aantal maanden gemarteld en uiteindelijk gedeporteerd om op de killing fields net buiten Phnom Penh te worden vermoord. De bordjes 'verboden te lachen' die bij de gevangenis hingen waren wat mij betreft dan ook overbodig.
Na al die heftige geschiedenis nam ik de bus naar Siem Reap, de stad van de Ankor tempels. Onderweg kwamen we langs de buitenwijken van Phnom Penh, waar ik opeens geconfronteerd werd met armoede die ik nog niet eerder in Azie gezien had. Helaas kun je niet iedereen helpen, dus probeerde ik dit maar weer van mij af te zetten.
De Ankor tempels waren absoluut overweldigend! De grootste en bekendste is Ankor Wat, waar ik 2 uur lang mijn ogen heb uitgekeken. Ook de andere tempels en zelfs een oude stad waren heel indrukwekkend. Hier kan ik verder weinig over vertellen, de foto's zeggen misschien meer.
In Cambodia is het nu regenseizoen, en dat lijkt hier ook heftiger te zijn dan in alle andere landen waar ik geweest ben. Een aantal dagen lang waren de straten in Siem Reap meer een soort ondiepe riviertjes, waar niemand verder heel veel last van scheen te hebben en wat juist voor veel vermaak bij de kinderen zorgde :).
Na Siem Reap ging ik met de boot over een soort moeras naar Battambang. Het water was overal vrij ondiep en er groeide heel veel planten en bomen. Best grappig om een keer in een soort waterwereld te zijn, waar iedereen woont en leeft op het water! We kwamen langs een aantal drijvende dorpjes, waar alle huizen op een soort vlot gebouwd zijn. De mensen hier waren duidelijk niet heel erg gewend aan touristen, want de kindjes bleven maar zwaaien en roepen naar al die gekke blanke mensen!
Iets meer dan een weekje in Cambodia was wel genoeg, dus via Phnom Penh en met de boot (alweer!) over de Mekong Delta ging ik verder naar Vietnam. De sfeer is hier gelijk al weer heel anders, de Vietnamesen spreken bijvoorbeeld een stuk minder Engels dan hun buren. Maar ik heb heel veel zin om de laaste paar weken van mijn reis hier door te brengen! Samen met Robert, die hier een paar weken op vakantie is, ga ik de 1600 kilometer van Vietnam van zuid naar noord bereizen!
Marieke
Foto's op http://picasaweb.google.com/100412477991644398919/Cambodia#
Heej Marieke,
Klinkt allemaal heel vet, kan niet wachten tot ik er ben.
Ben jij eind januari nog in zuid oost azië? Dan ben ik er ook namelijk.
x